Volwassenen

ADHD is niet een aandoening die alleen kinderen kan treffen, het kan ook op latere leeftijd voorkomen. 4,5% van alle volwassenen heeft ADHD.
ADHD kan leiden tot aanzienlijke belemmeringen en problemen in het dagelijkse leven, op het werk en ook in het privéleven van volwassenen. Concentratieproblemen, relatieproblemen, organisatorische problemen zijn allemaal factoren die het dagelijks leven van mensen met ADHD belemmeren.
Volwassenen met ADHD hebben met name problemen met concentratie, planning en organisatie. De hyperactiviteit kan minder duidelijk aanwezig zijn bij volwassenen of uit zich op een andere manier zoals onrust in het hoofd, overmatig sporten of slecht slapen.

“Maar wanneer
is er sprake
van ADHD bij
volwassenen?”

Volwassenen met ADHD hebben vaak:

 

 • Verminderde efficiëntie
 • Beperkingen in het verkeer
 • Moeite met sociale relaties
 • Laag zelfbeeld
 • Vermijdend gedrag
 • Verslavingsproblemen

Diagnose ADHD bij volwassenen

In de meeste gevallen wordt aan de hand van systematisch verkregen gegevens van de patiënt zelf en zijn omgeving zoals partner, familie of bijvoorbeeld de werkgever en door onderzoek door diverse deskundigen uit de medische en psychologische beroepsgroep een diagnose gesteld.
De diagnose kan alleen worden gesteld door behandelaren die hiervoor zijn opgeleid, zoals een psychiater en een in ADHD gespecialiseerde arts.

Behandeling ADHD

 

Indien er sprake is van een aanzienlijke psychische belasting kan het gebruik van medicijnen helpen om de symptomen te verlichten en hier beter om kunnen gaan met ADHD in het dagelijkse leven. Geneesmiddelen worden vaak gebruikt in combinatie met andere therapeutische opties.

  ADHD

   

  bij volwassenen? Bekijk voor meer informatie de website:

  www.adhdgids.nl

   

  ADHD en...

  Informatieve brochures over brede maatschappelijke thema’s

  X